Groenestroomcertificaten blijven voorlopig bestaan

De Vlaamse regering heeft besloten de certificatensteun voor oudere zonnedaken niet te schrappen, tot opluchting van vele investeerders en installateurs. Minister van Energie Zuhal Demir had eerder overwogen de subsidiëring via groenestroomcertificaten, die oorspronkelijk voor 20 jaar was gegarandeerd, te beëindigen, maar stuitte op aanzienlijk protest.

Het afschaffen van de steun zou kunnen leiden tot een golf van faillissementen. Veel bedrijven, waaronder ook scholen, rusthuizen en lokale besturen, zouden financieel geraakt worden door de afschaffing.

De sector was ook bezorgd over de rechtsonzekerheid, die investeerders had kunnen afschrikken en nieuwe projecten had kunnen hinderen. Hoewel de kwestie voorlopig is opgelost, heeft Demir aangegeven het onderwerp in 2024 opnieuw te willen bespreken.

De zonne-energie sector bloeit volop in België, met zowel multinationals als kmo's die de voordelen van groene energie inzien en blijven investeren in zonne-energieprojecten. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen!

Wist je trouwens dat één uur zonlicht dat de aarde bereikt, in theorie voldoende energie bevat om de hele wereld gedurende een jaar van stroom te voorzien? Dit benadrukt het ongelooflijke potentieel van zonne-energie als een duurzame en hernieuwbare energiebron en toont aan dat blijvend onderzoek en investeringen nodig zijn!

Lees meer